At brænde en kopi af en DVD film er ikke noget man bare lige gør. Det er en kompliceret procedure, der er mange ting at tage hensyn og stilling til.

Inden du overhovedet køber en DVD brænder skal du være klar over hvilket eller hvilke formater du har brug for at kunne brænde. Det vil være meget fornuftigt at starte med at finde ud af hvilket eller hvilke formater (DVD-R, DVD+R, DVD-RW og/eller DVD+RW) din stationære DVD afspiller kan læse, eller om den overhovedet kan læse brændte DVD skiver.

Grunden til at du skal finde ud af hvilket eller hvilke formater din stationære DVD afspiller kan afspille, er at du skal vælge en DVD brænder som kan brænde i det format som du får brug for. Du kan selvfølgelig helgardere dig ved at købe en DVD brænder som brænder både DVD-R, DVD+R, DVD-RW og DVD+RW, eventuelt også DVD+R DL.

I brugsvejledningen til din stationære DVD afspiller kan du måske læse hvilket eller hvilke formater den kan afspille, hvis ikke, kan du f.eks. sammensværge dig med en du kender, som har lavet backup af sine DVD film, for at finde ud af hvilket eller hvilke formater den kan afspille.

Hvis du bruger sidstnævnte fremgansmåde, og en eller flere af DVD skiverne kan læses i din DVD afspiller, skal du på en eller anden måde finde ud af hvilket format det drejer sig om.

På mange DVD skiver står formatet trykt på forsiden. F.eks. kan der stå "Verbatim DVD-R 4x" så er formatet altså DVD-R. Hvis du ikke kan læse formatet på forsiden af DVD skiven, er der en chance for at du kan finde ud af det ved at se på bagsiden. Du skal holde DVD skiven skævt op mod lyset, og kigge ind mod midten af DVD skiven, der kan du også tit finde formatet printet eller graveret med bittesmå bogstaver.

For at lave en kopi af en DVD film er man næsten altid nødt til at komprimere (krympe) filmen, da dine købte DVD film ligger på en anden type DVD skive, med meget mere plads end den du kan købe til at brænde på, og derfor vil du mangle plads, hvis du bare kopierede filerne direkte. Alternativet er at bruge et program til at dele filmen midt over, så du brænder den på 2 DVD skiver, eller du kan brænde filmen på et af de nye DVD+R DL skiver, sidstnævnte er dog en forholdsvis dyr løsning, da DVD+R DL skiver koster over kr. 70,00/stk. desuden skal din stationære DVD afspiller også kunne afspille dette format.

Hvis du bruger CloneDVD behøver du kun dette ene program, som både kan komprimere filmen (så den kan være på en DVD skive), og brænde filmen på en tom DVD. CloneDVD kan bruges både til DVD-R, DVD+R, DVD-RW og DVD+RW.


Copyright © 2004 dvd.brødløs.dk All rights reserved