udskriv


Før du starter

Læs denne vejledning grundigt igennem, se på alle billederne, klik eventuelt på et billede for at se det i stor størrelse, og læse yderligere detaljer. Udskriv til sidst vejledningen, så du har den på papir mens din computer er slukket.

dvd.brødløs.dk påtager sig intet ansvar for ødelagt hardware, ved brug af denne vejledning.

Held og lykke!Monteringsvejledning

Vejledning i den fysiske montering af optisk drev, med IDE/ATAPI tilslutning f.eks. CD-ROM drev, CD brænder, DVD-ROM drev eller DVD brænder.

Monteringen bør udføres under god belysning, i et rum uden gulvtæppe, da dette forøger risikoen for ødelagt hardware p.g.a. statisk elektricitet.

Værktøj: Du skal bruge en spidstang og en skruetrækker som passer til skruerne i dit kabinet.

 1. Sluk computeren og træk 220V strømkablet til din computer ud.
 2. Åben dit kabinet, så du har adgang til oversiden af bundkortet og til den plads hvor dit nye drev skal monteres, du må ikke røre nogle elektoniske dele inde i kabinettet da de kan være følsomme overfor statisk elektricitet, det kan være en god idé at holde den ene hånd på kabinettets stel, for at på denne måde aflede eventuel statisk elektricitet.
  kabinethånd på kabinettets stel
 3. Pak dit nye drev ud, og kontroller for en sikkerheds skyld at alle dele er der, og at drevet ikke ser beskadiget ud (i tilfælde af reklamation). Hvis der er tale om et "bulk" drev, hvor du bare har købt drevet i en antistatisk plasticpose, så er der kun drevet. I nogle tilfælde kan der dog følge skruer og kabler med til "bulk" drevet. Hvis der er tale om et "retail" drev, altså et drev i en flot kulørt papkasse, så følger der foruden selve drevet også skruer, kabler, manual, og eventuel software med.
  bulk drevretail drevdet udpakkede drev
 4. Bestem dig for hvor i kabinettet drevet skal monteres, klargør kabinettet til montering af drevet, og kontroller at alle kabler kan nå. Hvis din computer står på gulvet er det rarest at have det drev du bruger mest, så højt oppe i kabinettet som muligt. Det er dog ikke altid muligt at montere drevet hvor som helst i et kabinet, der kan være kabler som ikke kan nå, eller der kan mangle fysisk plads til drevet p.g.a. udstikkende ramklodser, eller kabinettets strømforsyning som kommer i vejen. (Læs eventuelt kabelforklaring længere nede i denne vejledning)
  klargøring af kabinet
 5. Klargør drevet, flyt jumperen hvis den ikke allerede er placeret rigtigt. (Læs eventuelt jumperforklaring sidst i denne vejledning)
  klargøring af drev
 6. Monter drevet med skruer, strømkabel, IDE kabel og eventuelt lydkabel.
  montering af drevet
 7. Saml kabinettet.
 8. Sæt 220V strømkabel til computeren igen.
 9. Tænd computeren og installer eventuel software, f.eks. program til afspilning af DVD film, eller brænder programmer. Der skal aldrig installeres drivere.


Kabelforklaring tilbage

IDE kablet er for det meste bredt, fladt,lysegråt og har 3 stik. Kablet findes dog i en mængde kulørte, både runde og flade varianter, og med henholdsvis 40 eller 80 ledere, og både 2 eller 3 stik. Det er i de fleste tilfælde tilstrækkeligt med et 40 leder kabel, da de fleste drev ikke kan udnytte den højere overførselshastighed der er i et 80 leder kabel, men montering af et 80 leder kabel medfører i ingen tilfælde fejl. Gennem IDE kablet overføres informationer mellem drev og bundkort.
IDE kabel med 40 ledereIDE kabel med 80 ledereStikket på et IDE kabel
Strømkablet tilfører, som ordlyden fortæller, strøm til drevet. Der er både 5 og 12 Volt i dette kabel.
strømkabel
Lydkablets funktion er at overføre lyd til bundkortet ved afspilning af en musik cd, og er udelukkende nødvendigt hvis man vil bruge drevet som musik afspiller. Lyd til spil og programmer overføres gennem det førstnævnte IDE kabel.
lyd kabel

Som hovedregel skal strømkabel og IDE kabel monteres "rødt mod rødt", men når der er tale om nyere drev og kabler er det slet ikke muligt at vende kablerene forkert.
rødt mod rødt
På bundkortet er det muligt at montere 2 IDE kabler, der er både en Primær og en Sekundær kanal.
IDE stikkene på bundkortet
Der kan monteres 1 eller 2 drev på hvert kabel, alt efter om der er 2 eller 3 stik. Det ene stik skal naturligvis bruges til af forbinde kablet til bundkortet, og resterende stik monteres på drevet eller drevene.

Du kan placere drevet på et valgfrit stik, på et valgfrit kabel, men ydeevnen bliver bedre, og chancen for fejl ved læsning og brænding minimeres hvis man placerer det drev der skal læses fra, og det drev der skal skrives til, på hvert sit kabel. (Læs eventuelt "god konfiguration af drevpladser" under Jumperforklaring nedenfor)Jumperforklaring tilbage

En jumper er en lillebitte plasticdims med metal indeni, som findes i en mængde forskellige farver, hvis funktion er at kortslutte 2 pins på bagsiden af et drev.
jumperejumper på et drev
Denne kortslutning skal gøres for at fortælle computeren "hvor i køen" drevet har sin plads. På drevet sidder en etiket som fortæller hvordan drevet skal jumpes for at blive master eller slave. De fleste drev bliver automatisk slave, hvis man fjerner jumperen helt.
etiket med jumpervejledning

Master eller slave, bestemmes altså af hvor du placerer jumperen, og primær eller sekundær, bestemmes af hvilket IDE kabel du vælger at montere drevet på. Det vil sige at; hvis du f.eks. moterer en DVD brænder som er jumpet til master på det sekundære IDE kabel, får dette drev en "plads i køen" som hedder sekundær master!

En god konfiguration af drevpladser er som følger:

Primær master:  harddisk, som indeholder dit operativsystem, f.eks. Windows XP
Primær slave:   CD-ROM eller DVD-ROM drev
Sekundær master: CD eller DVD brænder
Sekundær slave:  eventuel ekstra harddisk, CD-ROM eller DVD-ROM drevudskriv


Copyright © 2004 dvd.brødløs.dk All rights reserved