Valg af DVD brænder

Med alle de gode DVD brændere som findes på markedet i dag er en stor del af valget en smagssag, men det kan nok hjælpe dig godt på vej i dit valg af DVD brænder, at læse nedenstående.

Fabrikat? plextor Pioneer NEC Toshiba

Plextor kan nok roligt udnævnes som DVD brændernes Rolls Royce, men deres brændere ligger også i den dyre ende af prisskalaen.
Vil man have en DVD brænder som ikke koster ret meget er der mange kvalitetsbrændere at vælge imellem i den billige ende af prisskalaen. Hvis du vælger et af de kendte mærker som f.eks. Pioneer, NEC, Toshiba med flere, går du som regel ikke helt galt i byen, der er kun meget lidt sparet ved at købe et af de ukurante fabrikater.

Bulk eller Retail?

Bulk er når du bare køber brænderen, og intet mere. Retail er når du får en flot farverig indpakning med brænder, skruer, kabler og programmer. Hvis du allerede har kabler og brændersoftware, kan der være gode penge at spare ved at vælge bulk frem for retail. Plextor leverer sammen med deres brænder en af markedets bedste softwarepakker, men som tidligere nævnt, ligger de også i den dyrere ende af prisskalaen.

DVD-R/RW eller DVD+R/RW? DVD DVD DVD DVD

Ingen af delene, det smarteste valg, er en brænder som håndterer begge formater, og helst også det nye double layer format (DVD+R DL). DVD
DVD skiverne med efternavnet RW kan slettes, og bruges om og om igen.

Hastighed?

Det kommer an på ens tålmodighed, ved hvilke hastigheder man har brug for at kunne brænde en DVD. Hastighederne har en vis indvirkning på prisen, jo højere hastigheder brænderen kan klare, jo højere er prisen, og det samme gør sig i øvrigt gældende når der skal købes tomme DVD skiver.

Her følger en oversigt over hvor lang tid det tager at fylde en 4,7 GB DVD skive ved forskellige hastigheder;
• ved 2x hastighed tager det omkring 30 minutter
• ved 4x hastighed tager det omkring 15 minutter
• ved 8x hastighed tager det omkring 8 minutter
• ved 16x hastighed tager det under 6 minutter
En double layer DVD på 8,5 GB kan fyldes på cirka 41 minutter ved 2,4x hastighed og cirka 25 minutter ved 4x hastighed.

ATA, SATA, eller måske USB? (intern eller ekstern) ATA eller SATA?

Hvis dit bundkort har tislutningsmulighed til SATA, er det en god idé at vælge en SATA brænder, da den er betydeligt mere "fremtidssikker", og det betyder sjældent mere end en ekstra halvtredser for prisen. læs mere her

Hvis du ikke har plads i dit kabinet til en intern brænder, eller hvis du bare helst vil have en ekstern brænder som du nemt kan flytte fra én computer til en anden, så er der masser af muligheder med USB tilslutning.

Mange producenter af DVD brændere, leverer de interne brændere i en ekstern boks med USB tilslutning, prisen forøges dog med et sted mellem 10% og 100%, alt efter hvilket fabrikat man vælger. Det er dog også muligt at købe en tom boks, og selv installere en almindelig intern DVD brænder her i. Priserne på boksene starter ved få hundrede kroner.

E-butik, supermarked eller computerbutik?

E-butik også kaldt online butik, benytter du hvis du vil købe meget billigt og er ligeglad med service, support og lidt leveringstid, husk at der kommer fragt og eventuelt gebyr oven i prisen. liste over danske e-butikker

I supermarkedet findes ofte gode ugetilbud som næsten kan matche e- butikkernes priser. Køb her hvis du vil købe billigt, men også gerne vil have en smule service og support. Husk at det sjældent er computereksperter som arbejder i et supermarked.

Computerbutikken skal du handle i, hvis du godt vil betale lidt mere for ekspertise, kompetence, service og support. Her får du gode råd og vejledning med på vejen, og du kan vende tilbage til butikken, hvis du har problemer. Nogle computerbutikker sælger også bulk produkter, som naturligvis er billigere end de samme produkter i en retail udgave. Husk at de allermindste commputerbutikker er knap så objektive, når de vejleder dig i dit valg af brænder, de er selvfølgelig mærkede af at de tjener mere på nogle produkter end på andre.

Anmeldelse og bedømmelse?

Der findes gode proffesionelle anmeldelser, samt privatpersoners bedømmelser af DVD brændere, på de to store danske prisdatabaser,
edbpriser.dk og gate2prices.dk. På edbpriser.dk og på gate2prices.dk ser du anmeldelser ved at klikke på Anmeldelser DK eller Anmeldelser INT i menuen til venstre, bedømmelser finder du ved at klikke på Hot or not, når du har fundet et produkt i prisdatabasen.

Reklamationsret? Danmark EU verden

Hvordan ser det ud med reklamationsretten ved køb over nettet i Danmark, i EU og udenfor EU?

I Danmark er der 2 års reklamationsret ifølge dansk købelov. Dette betyder at forbrugeren i op til 2 år kan klage til forhandleren, hvis varen går i stykker, og du skal klage senest to måneder efter, at du har opdaget fejlen. Hvis varen bliver ombyttet er der 2 års reklamationsret fra den dag du får den nye vare udleveret. Hvis der er tale om en reparation, er der 5 års reklamationsret på reparationen.
I de to sidsnævnte tilfælde er man som forbruger faktisk også underlagt den danske købelov, ifølge EUs domskonvention artikel 2, 5, 13, 14, 15 og 17, samt EUs kontraktkonvention artikel 5.

Dermed er det dog ikke sagt at der ikke kan opstå en masse bøvl og tovtrækkeri, inden man får ret i en reklamationssag, når en vare er købt i udlandet. Det skal også nævnes at der under alle omstændigheder ved køb over internettet, både i Danmark og i udlandet, skal ringes eller skrives og varen skal sendes frem og tilbage. På den anden side, er man jo også nødsaget til at bruge tid og måske penge, hvis man får brug for at reklamere, selvom varen skulle være købt i en almindelig butik eller i et supermarked!
Copyright © 2004 dvd.brødløs.dk All rights reserved